2015. február 9., hétfő

Energia

A magyar nyelvben szinte mindenre van szó.
Mindenre, ami mozgással kapcsolatos, mindenre, ami tárgyakkal vagy bármilyen tevékenységgel kapcsolatos. Egy valamire nem találtam: az "energia" szónak nincs magyar megfelelője.

Kaptam egy ihletet, miszerint az "energia" mint olyan nem is létezik. Illetve létezik, de létezése oly mértékben egyértelmű, hogy nincs rá szó. Az "energia" ugyanis nem a miénk. Nem az enyém s nem a Tiéd.

Az "energia" kívülről jön.
Gondolj csak bele: van, amikor alig bírsz kikelni az ágyból. Van, amikor a munkáddal szépen haladsz, hatékony vagy, és van, amikor csigalassúnak tűnik minden, és "nincs hozzá erőd", vagy "nincs hozzá energiád". Az energia meghatározása (definíciója) a fizika szerint: erő szorozva a megtett úttal. Ergo megkapom az erőt, ha az energiát elosztom a megtett úttal... Ezért mondják sokan, akik nem tudnak megvalósítani valamit, hogy nincs energiájuk rá. Pedig valójában erejük nincs rá, mert az a bizonyos energia (ami ugye nem az adott emberé, hanem kívülről jön), nem áll rendelkezésre, vagy pillanatok alatt elfogy. Mint amikor nincs üzemanyag az autóban. Ha emiatt nem tud menni, vagy csak kis távolságra jut el, az nem az autó tulajdonsága!

Nem egyszer megtörténik, hogy olyan kitartó vagyok valamiben, mint ha az életem múlna rajta. És ez általában meg is hozza a gyümölcsét. És olyan is van, hogy egyszerűen "nem bírom a nyomást", és félreteszek mindent, sarokba vágom a szerszámot stb. És nem kellene sok hozzá, hogy folytassam. De nincs meg az a kicsi "energia".

Ha azt feltételezzük, hogy az energia a Világegyetemből jön (mondjuk Isten által, de nevezhetjük Gondviselésnek vagy bármi másnak), akkor viszont egyértelmű, hogy nem kell rá szó. Ha ugyanis azt mondjuk, hogy "nem volt hozzá erőm", az egyben azt is jelenti, hogy nem kaptam hozzá külső forrást, amivel a belső erőmet tápláljam. És ez nyilván nem ok nélküli.

Nincs szükségünk az "erergia" szóra. A "hihetetlen ereje van", vagy az "óriási szívóssággal végezte munkáját", stb. bőven kifejezik, hogy valaki épp bőven kap belőle - a "nincs ereje semmire", a "maga alatt van" stb. pedig épp az ellenkezőjét: valamiért zárva vannak a "csapok".

Fentiek egy spiriuális eszmefuttatást jelentenek. A tévedés jogát fenntartom. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése